Din elevløn kan variere meget, alt efter hvilken branche du er elev i, ligesom det også har en betydning om du har en praktikplads i en stor virksomhed eller en lille virksomhed. Er du voksenlærling vil du også få en højere løn end dine unge kollegaer.
Når du starter din uddannelse, vil du oftest starte med at gå i skole. Her får langt de fleste en SU udbetalt, men det er muligt at nogle allerede har fundet et sted at være elev. Efter din skolegang, har mange indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed med en bestemt startdato (oftest efter sommerferien).
Mens du er i praktikplads vil du få mellem 8.000 til 16.000 alt efter hvad du er i elev som. Elever som har gået på HG vil typisk få mellem 10.000 og 13.000, mens en designerelev/praktikant kan få helt op til 16.000.
Få et overblik her: (husk på at det er mindstebetalinger for det sidste år i lære og kun vejledende)
Kontorelev | 13.921 kr |
Handelselev | 13.921 kr |
Mediegrafikerelev | 16.273 kr |
Mediegrafiske assistentelever | 14.852 kr |
Laborantpraktikant | 14.756 kr |
SOSU-elev | 11.500 kr (19.000 for voksenelev) |
Tandklinikassistentelev | 11.400 kr (18.900 for voksenlærlinge) |
*Tag forbehold for at satsen er det sidste år i lære
Der er mange brancher, hvor du kan være elev og det er næsten umuligt at dække alle brancher, da tallene konstant ændrer sig i takt med at der bliver indgået nye aftaler. Nogle af de brancher der er, er:
- Finansiering og forsikring
- Handel og transport
- Bygge/anlæg
- Information- og kommunikation
Din elevløn vil stige en gang om året.
Derfor er det en god idé at være i en a-kasse som elev
Selvom du besidder en elevstilling er det vigtigt at være med i en a-kasse. Ved at være medlem af en a-kasse beskytter du dig selv mod din arbejdsgiver og ledighed. For at være medlem af en a kasse skal du dog være over 18 år, ligesom at du skal have en uddannelse som har varet i minimum 18 måneder.
At være medlem i en a kasse er gratis, hvis du ikke tjener mere end 217.360 pr. år. Beløbet er din samlede indtægt hvilket hovedsageligt er din elevløn + arbejde ved siden af/egen virksomhed. Dette gælder både for elever under 25 og voksenlærlinge (elever over 25 år).
Når du er medlem af en a kasse, vil du have mulighed for at kunne få dagpenge når du er udlært – og det er fra dagen efter du er udlært.
For at kunne få dagpenge kræver det, at du er tilmeldt din a kasse 12 måneder inden du er helt færdig i din elevstilling.
Udover at være medlem i en akasse bør du også være medlem i en fagforening. De fleste fagforeninger tilbyder a kassen ved siden af. Ved at være med i en fagforening sikrer du dig selv med følgende fordele:
- Mindsteløn
- Overtidsbetaling
- Friweekender
- Feriefridage
- Løntjek (så du ikke får for lidt udbetalt i elevløn)
Derudover kan fagforeningen hjælpe med meget af det juridiske der er forbundet med en praktikplads. Alt efter hvilken fagforening du vælger er der også mange andre lækre fordele.
Vær forberedt til jobsamtalen
Det er vigtigt, at du er forberedt når du kommer til din indledende og afsluttende jobsamtaler. Undersøg dit marked og spørg din fagforening om hvad du kan forvente af løn og diverse arbejdstider.
Ved at gøre dette er du sikker på, at du ikke bliver trådt på og at du fra starten får et ærligt og godt samarbejde med din chef. Selvom mange fejlagtigt tror at det kan skade ens chancer for at få job, er dette ikke tilfældet – for alle er interesseret i et sundt og ærligt samarbejde mellem chef og elev.
Vær interesseret i den uddannelsesplan som i snakker om – og få din fagforening til at komme med gode tips, som du kan tage med til uddannelsesplanen. Ved at fremstå professionel og med styr på dine ting, vil det i sidste ende kunne ses på din elevløn – og du har større chance for at få et fast job efter din elevstilling.
Til sidst er der kun at sige: Udnyt alle de ressourcer som du kan. Få hjælp fra alle mennesker omkring dig – også selvom det kræver at du stiller et spørgsmål for meget.