Flytte sammen par – Økonomi

Når man som par flytter sammen, er økonomi noget af det der giver de fleste skænderier. Derfor er det vigtigt at få en fuldstændig afklaring af jeres økonomi, og hvilke omkostninger der er. I denne artikel er samlet en lang række af de vigtigste økonomiske spørgsmål når man som par flytter sammen. For at undgå det kommer til et skænderi, fordi den ene bruger penge på noget den anden ikke er enig i.

Engangsudgifter

Der er en række engangsudgifter når man flytter sammen.

  • Omkostninger ved udflytning af tidligere lejligheder
  • Indskud i ny lejlighed
  • Udgifter til istandsættelse f.eks. maling, tæpper, tapet.
  • Udgifter til indretning f.eks. gardiner & nye møbler.

Faste udgifter

Flere af de faste udgifter falder typisk når i flytter sammen, f.eks. skal der ikke betales 2*husleje, 2*tv pakke og 2*Internet.

  • Husleje
  • El/Varme/Kloak/ejendoms skat
  • Internet
  • TV pakke & Licens
  • Mad
  • Forsikringer (Indbo, Bolig, Ulykkes, Ansvar)
  • Bil/Benzin/Vægtafgift
  • Tog kort/Bus kort
  • Lån (Studie-, bolig-, forbrugslån)

Hvordan skal jeres fællesøkonomi være

Der er typisk 3 måder at dele økonomien op på.

Model 1

100% fælles økonomi. I samler alle indtægter på en fælles konto, og alle udgifter bliver betalt fra denne. Det inkluderer også personlige behov/udgifter.

Model 2

Alle faste udgifter dækkes 50% af hver, og resten af indtægten dækker lommepenge.

Model 3

I forhandler om hvor stor del af udgifter i hver skal dække. Typisk er det den der tjener mest der betaler mest. I beholder herefter resten af indtægten til lommepenge.

Alternative måder

Har den ene part en ejer lejlighed eller et hus, kan i vælge at ejeren betaler omkostningerne til den faste ejendom, og i er fælles om resten. I kan stadig vælge en model 1, dog skal I være opmærksomme på at går i fra hinanden, så har den anden part ingen krav på at få del I boligen.

Rådighedsbeløb

Det er individuelt hvor mange penge der skal være efter de faste udgifter er betalt, typisk siger man 4-5.000 kr. om måneden hvis man er single, og for et par der bor sammen hedder rådighedsbeløbet 8-10.000 kr. Hvis I har hjemmeboende børn, skal beløbet hæves med 2-4.000 kr. i måneden. Hvis det ikke er fælles børn, er det en god idé at aftale hvordan i fordeler udgifterne til børnene. f.eks. tøj, bleer, børnehave/dagpleje mm.

Sociale ydelser

Hvis du modtager ydelser fra det offentlige, kan disse blive nedsat eller bortfalde ved at du ikke længere bor alene. F.eks. særlige børnetilskud, friplads eller boligsikring. Bliver i gift, er der desuden forsørgerpligt.

Har man valgt at flytte sammen, så husk hvor vigtigt at være enige om hvordan i fordeler udgifterne. Det er nemmere at tage snakken inden i er flyttet sammen.

Har din kæreste gæld?

Det er ikke sikkert du ved om din kæreste har gæld, det er et omtåleligt emne. Det er dog en god idé at snakke om det inden i flytter sammen, og lægge en plan for hvordan gælden kan blive betalt tilbage.

Selvom i vælger at det kun er personen med gælden der skal stå for at betale gælden tilbage, er det stadig en god idé at i begge er med til at aftale hvordan det skal foregå. Gælden kan hurtigt vokse sig stor og uoverskuelig hvis der ikke bliver afdraget korrekt på den. Dermed kan det blive en kilde til skænderier og uro i jeres forhold. Alternativet hvor i begge afdrager kan muligvis gøre det muligt for jer hurtigere at kunne realisere jeres fælles mål og drømme.

Når i flytter sammen betyder det ikke at du kommer til at hæfte for din kærestes gæld. Det har heller ingen betydning for din kreditværdighed at din kæreste er registrereret i RKI.

Ejer du noget værdifuldt indbo, som dyrt Hifi anlæg eller designer møbler, kan det være en rigtig god idé at du sikrer dig bevis for, at det er dit. Dukker der kreditorer op med fogeden, er det praktisk at kunne bevise hvad de kan eller ikke foretage udlæg i.

Samejekontrakt

I kan undgå komplikationer hvis i på et tidspunkt skulle gå fra hinanden ved at benytte en samejekontrakt. I en sådan kan i på forhånd aftale hvordan i vil dele jeres ting. Det kan være en god idé hvis i har børn eller fælles økonomi. For at få oprettet en samejekontrakt har i brug for hjælp fra en advokat.

Livsforsikring, pension og testamente

Når du er flyttet sammen med din kæreste, er det en god anledning til at overveje om i skal til rette jeres livsforsikring og pension for at tilgodese samleveren ved død eller tabt erhvervsevne, inden pensionsalderen.

Hvis i lever i et papirløst forhold, kan i stadig sikre hinanden ved at oprette et testamente. Gør i ikke noget, er det familien, der arver, og ikke samleveren. For at oprette et testamente skal i have fat i en advokat.  Der er dog stadig gældende regler om hvor meget der er tvangsarv og hvor meget man maksimalt kan sikre sin samlever. Med et udvidet samlevertestamente giver det mulighed for at arve hinanden, og at arven er skattefri. På den måde kan i sikre hinanden med 7/8 dele af arven efter den afdøde.

Papirløst forhold – Ejerbevis

Er i ikke klar til at begive jer ud i at oprette samejekontrakter eller lave testamenter, så er der ejerbeviset. Hvis i køber større ting, som en bil, sørg da for at begge jeres navne står på købskontrakten. Derved undgår i at bilen tilfalder den hvis navn står på købskontrakten hvis i går fra hinanden. Tilsvarende hæfter i solidarisk hvis i sammen optager lån til bil eller bolig. I praksis betyder det at hvis den ene ikke kan betale afdraget, kan långiveren kræve det fulde afdrag af den anden. Vil i undgå dette scenarie, kan i overveje at optage et lån hver for sig.