Spar penge på forsikring

Hvorfor er der så stor fokus på forsikringer? Det er der mange måder at svare på, de indlysende årsager er at alle har forsikringer, og betaler mange penge hver år for at have dem. Forsikringer er et nødvendigt onde, da det kan blive ekstremt dyr hvis man undlader at være forsikret ordentligt. Nedenfor gennemgår vi alle typer forsikringer, da det er vigtigt at vide hvilke muligheder der er, da det kan blive rigtig dyrt ikke at være ordentlig forsikret.

Lovpligtige forsikringer

Du har pligt til at tegne ansvarsforsikring for motorkøretøjer, og har du hund, kræves der en lovpligtig hundeansvarsforsikring. Grunden til disse lovpligtige forsikringer er at du som ejer af henholdvis bil/mc eller hund har erstatningsansvar for den skade dit køretøj eller hund kan forårsage. Tilsvarende kræver banker eller pengeinstituttet, at du har en brandforsikring, hvis de har givet dig et lån i din bolig.

Ansvarsforsikring af bil, motorcykel og lign

forsikring-af-bil

ifølge loven skal du have en ansvarsforsikring når du ejer et indregistreret køretøj, f.eks. bil, mc eller en knallert. Forsikringen dækker hvis føreren af køretøjet kører galt og forvolder skade på andre, eller disses ting. Passagerer er ligeledes dækket af forsikringen.

Ansvarsforsikringen dækker KUN for de skader du måtte forvolde på andre, og ikke skader du selv måtte pådrage dig. Det betyder at hvis du eller din bil, kommer til skade i en ulykke, så er du ikke dækket. Du kan tegne en kombineret ansvars- og kaskoforskring, den dækker de skader der måtte ske på dig og dit køretøj.

Bemærk at har du motorcykel, så skal du have et særligt MC tillæg til din ulykkesforsikring for at være fuldt dækket når du kører på motorcykel. Har du ikke dette, så får du kun halv erstatning hvis uheldet er ude. Passagerer er fuldt dækket, også selvom de ikke har MC tillæg.

Hundeansvarsforsikring

hundeforsikring

En ansvarsforsikring dækker på samme vis som ovenfor. Det vil sige at den dækker de skader som din hun laver. F.eks. hvis den vælter noget, eller løber ud på vejen og er skyld i et trafikuheld. Det er derfor det er lovpligtigt at have en hundeansvarsforsikring.

Brandforsikring eller husforsikring

Når du låner penge i banken til køb af bolig, så kræver banken at du skal tegne en brandforsikring. Brandforsikringen dækker hvis du er udsat for brand. Det kan være til reparationer, eller i yderste konsekvens nedrivning og opførsel af et nyt hus, hvis skaderne er så slemme at huset ikke kan laves. En brandforsikring dækker udelukkende huset, og ikke dit indbo. Så for at møbler, hårdehvidevarer, smykker og elektronik er dækket, så har du behov for en indboforsikring. Normalt når du køber bolig, så tegner du en husforsikring, den kan indeholde mange flere produkter, så du er sikret. Udover at være beskyttet mod bygningsbrand, dækker den typisk

  • Bygningsbeskadigelse, ved f.eks. storm og vandskade
  • Skjulte rør og stikledninger
  • Råd-, svamp- og insektforsikring

Udover disse kan der tegnes ekstra dækning. Skal du bygge om eller bygge nyt, kan du tegne en enterpriseforsikring – når du bygger nyt eller bygger om. Der kan dog være forskel på hvad de forskellige forsikringskategorier hedder alt efter hvilket forsikringsselskab du vælger

Indbo forsikring

Er du under 21 år, så dækker dine forældres indboforsikring typisk. Det gælder også hvis du er udeboende, det eneste “men” er at du ikke må bo sammen med en kæreste eller selv have fået børn. Bor du sammen med en ven/veninde, og ikke andre, så dækker forsikringen også din bofælle.

Indbo forsikringer dækker kun den adresse der står i policen. Der er igen lidt forskel på hvordan forskellige forsikringsselskaber dækker. Ens er at de alle har en basis dækning, hvor du i større eller mindre omfang er dækket. Hvis du har behov der ikke er dækket af basis forsikringen, kan du tilkøbe yderligere dækning. Det kan være hvis du gerne vil undgå selvrisiko, eller være yderligere dækket på f.eks. elektronik skader, eller pludselige skader. En pludselig skade er hvis du tager dine briller og de går i stykker, eller hvis du spilder rødvin i sofaen.

Cykelforsikring

cykelforsikring

En normal indbo forsikring dækker også hvis din cykel ved f.eks. tyveri. Har du en dyr cykel, eller ønsker ekstra dækning ved andre typer skader, eller lavere selvrisiko, så har de fleste forsikringsselskaber en udvidet cykelforsikring der dækker mere. Du kan dog blive mødt om øgede krav i forhold til aflåsning af cyklen med f.eks. godkendt lås, eller at cyklen er låst med to låse. Kører du cykelløb, så er det stadig en god idé at kontakte selskabet for at høre hvad du skal tegne for at være dækket under et løb.

Rejseforsikring

rejseforsikring

Alle selskaber tilbyder rejseforsikringer, og der findes mange udbydere der specialiserer sig i dette ene produkt. Bestiller du charter rejse, kan du typisk til vælge en forsikring undervejs i bestillingen. Det kan være en billig måde kun at være dækket i den periode du har brug for en rejseforsikring. Rejser du oftere, så er helårsdækning som regel den billigste løsning.

Inden du tænker at du ikke behøver en rejseforsikring, fordi du enten har et Mastercard, eller en af de mange andre kreditkort som tilbyder rejseforsikringer, så er der lavet flere undersøgelser af hvor godt de internationale kreditkort dækker. Det er nemlig vigtigt at læse hvad der står med småt, f.eks. dækker forsikringen ikke hvis det er sket under farlig sport, eller “risikobetingede aktiviteter” og du har brug for at komme hjem tidligere. Bankerne der udsteder kortene kan ikke svare på hvad det præcist dækker over, og det kan ende med at koste dig rigtig mange penge. Så læs hvad der står med småt, for har du f.ek.s et Mastercard fra Sydbank eller Arbjedernes Landsbank, så er der ingen undtagelser, og du har en god dækning, modsat et Mastercard udstedt af Danske Bank eller Nordea.

Forsikring til studerende

Er du under uddannelse kan du tegne en studieforsikring. Den indeholder typisk de basis forsikringer du har brug for, Indbo-, rejse- og ulykkesforsikring. Du finder dem typisk også til priser der er 25-50% billigere end normalt.

Ulykkesforsikring

ulykkesforsikring

En ulykkesforsikring dækker de personer der står i policen, så husk at få den opdateret når du får børn. En ulykkesforsikring dækker når du har været ude for en ulykke. En ulykke defineres som en pludselig hændelse der forårsager personskade. Det kan være du falder ned fra en stige, eller bliver kørt ned. De typiske forsikringer har fastsat deres erstatning på baggrund af en méntabel. De fleste selskaber benytter arbejdsskadestyrelsens vejledende méntabel.

Hvad vil det sige at have fået varigt mén efter en ulykke? Det betyder at du ikke længere er fuldt funktionsdygtig, med smerter, manglende bevægelighed, mistede lemmer o.l. Mister du en tommelfinger så er det en méngrad på 25%, mister du tommelfingerens yderstykke betyder det en méngrad på 12%. Det er på baggrund af denne tabel tilbagebetalingen foregår. Er du forsikret for en million, og mister det det yderste led på tommelfingeren, så kan det være du får 120.000 kroner i erstatning.

Det er vigtigt at vælge en forsikring der dækker dig og det behov du har. Skal det være heltid eller fritidsforsikring?  Alt efter hvad du laver så kan forskellen være ganske stor på de forskellige forsikringer. Har du et stillesiddende kontorjob, så er det ganske billigt i forhold til hvis du er stuntmand. Arbejdsgiveren har en forsikring der dækker i arbejdstiden, men en heltidsforsikring kan supplere den forsikring.

En tandskade er også dækket af ulykkesforsikringen, og dækker de udgifter der måtte være for at udbedre tandskaderne, så tænderne så vidt muligt er lige så gode som inden ulykken.

Dyrker du farlig sport, så skal du tegne ekstra dækning. Ved farlig sport er det typisk kampsport, boksning/MMA o.l. Alt der har med motorsport, bjergbestigning, dykning, faldskærmsudspring mm.

Sundhedsforsikring

Sundhedsforsikringer er igennem de seneste 10 år blevet ekstremt populære. Forsikringen giver dig mulighed for hurtig behandling, hvilket vil sige du inden 10-14 hverdage skal have tilbudt behandling. Det  betyder også du hurtigere kan blive fri fra smerter og gener. Er du selvstændig erhvervsdrivende, kan det betyde forskellen fra at firmaet kan køre videre eller ej at du er hurtigt tilbage på arbejde.