Gode råd om økonomi og flytning

I denne artikel har vi samlet en lang række gode råd til dig. Du finder svar på spørgsmål omkring flytning, økonomi og hvordan du sparer penge. Listen bliver løbende udvidet med flere svar, efterhånden som spørgsmålene opstår.

Råd om økonomi og lån

oekonomi-og-laan

Denne sektion besvarer alle spørgsmål der relaterer sig til økonomi og lån.

Hvordan holder jeg styr på min økonomi?

Du har brug for at lave et budget, hvor du samler alle dine udgifter og indtægter. Fordelen er at du får synliggjort din økonomi, og hvornår på året de store udgifter kommer. Det gør ikke regningerne mindre, det gør det derimod nemmere at være forberedt. Du kan udjævne udgifterne ved hjælp af en budgetkonto, og slet ikke bemærke om det er en dyr eller billig måned. For at komme godt i gang kan du hente et gratis budgetskema her.

Hvordan låner jeg uden at stille sikkerhed?

Der er forskellige måder at låne uden at stille sikkerhed. For at låne penge i banken har du brug for en der kan kautionere for dig. Alternativerne er quick lån og forbrugslån. Du kan læse mere om de forskellige muligheder du har her.

Hvordan låner jeg til indskud?

Flytter du i almen bolig, kan du søge kommunen om et lån til indskud. Det gør du via borger.dk eller alternativt ved at møde op på kommunen. Kan du ikke få et lån af kommunen, kan du læse mere i denne guide, om hvordan du kan få et lån. Den billigste løsning er at få et lån i din bank. Kan du ikke låne i banken, så er forbrugslån et dyrt alternativ.

Hvordan låner jeg til møbler, maling og alt det andet ?

 Se afsnittet “Hvordan låner jeg til indskud”

Hvilke kontoer skal jeg have i banken?

Flyttesammen.dk anbefaler som så mange andre at du som minimum får lavet en budgetkonto. Du overfører hver måned et beløb der dækker dine udgifter. Hent budgetskemaet fra denne side, følg guiden og find det beløb du skal overføre hver måned til din budgetkonto for at din økonomi hænger sammen.

Hvad er PBS, og hvordan bruger jeg det?

PBS er en smart måde at betale dine regninger på. Du tilmelder dine regninger til PBS via nedenstående numre. Du finder numrene på dine regninger, det kan variere hvor de står. PBS Når du har tilmeldt regningen skal du stadig betale den indtil den fremgår af din PBS oversigt. Ved at benytte PBS betaler du automatisk dine regninger på forfaldsdatoen.

Hvorfor skal jeg bruge e-Boks?

E-boks er din digitale postkasse, hvor du kan modtage opgørelser, information, lønsedler og meget andet igennem e-Boks. Du har herefter en stor del af dine papirer samlet et sted. Det gør det nemt at holde styr på. Hvis du ikke allerede er på e-Boks, så få meldt dig til i dag.

Råd om flytning

I dette afsnit finder du svar på alle de spørgsmål du måtte have når du skal flytte.

Hvordan flytter jeg min adresse?

Du har pligt til at melde flytning via borger.dk senest 5 dage efter du er flyttet. Du kan gøre det allerede 4 uger inden. Du kan læse en mere udførlig guide her.

Hvad skal jeg huske når jeg har børn og skal flytte?

Flytter du fra din nuværende nærområde og har brug for en ny skole eller dagpasningstilbud, skal du besøge kommunens hjemmeside. Der er nemlig forskellige regler alt efter hvor du bosætter dig. Du finder en oversigt over alle kommunernes hjemmesider her.

Hvordan får man boligstøtte?

Du kan muligvis få tilskud til at betale huslejen hvis du bor til leje. Reglerne varierer alt efter om du bor alene eller sammen med en. Samt hvis du er førtidspensionist eller folkepensionist. Borger.dk har en udførlig vejledning til boligstøtte.

Hvordan finder jeg de rette forsikringer?

Du finder en udførlig guide til hvilke forsikringer du kan tegne her. Der er lovpligtige forsikringer, du skal have. F.eks. hvis du ejer et indregistreret køretøj, eller en hund. Andre forsikringer er ikke lovpligtige, om end ganske rare at have hvis uheldet skulle være ude.

Hvordan slipper jeg for medielicens?

Det korte svar er – Det gør du ikke, ihvertfald ikke uden enten at lyve om det, eller have teknologi forskrækkelse. Det kan godt være DR har mulighed for at se om du ejer et tv, en internet forbindelse, en smartphone eller en tv pakke. Det er dog de færreste der ikke har det i dagens Danmark. Lige meget hvor uretfærdig det er, og hvor lidt du benytter dig af Danmarks Radios tv og radio kanaler, skal du stadig betale. Bor du sammen med et par venner/veninder i en lejlighed, skal i alle betale medielicensen, da den er personlig, og ikke husstandsbaseret. Bor du sammen med kæresten, så slipper i med kun at betale en medielicens.

Hvad skal jeg huske når jeg opsiger mit lejemål?

Læs din lejekontrakt, du har typisk 1-3 måneders opsigelse på lejeboliger. Du kan læse mere om hvad du skal huske på denne side.

Hvordan skal jeg få plads til alle mine ting?

Hvem siger du behøver at få plads til alle dine ting? Skal du flytte er det et oplagt tidspunkt at få ryddet op i alle dine gamle ting. Tøjet du ikke har haft på de sidste 5 år, kan godt ryge til genbrug. Kig kritisk på de ejendele du har og overvej om det er på tide at de skal sælges, smides ud eller til genbrug. Læs mere om hvordan du kan gøre her.

Råd om hvordan du sparer penge

spar-penge

I dette afsnit finder du en masse tips til hvordan du sparer penge.

Hvordan finder jeg en billig forsikring?

Den billigste måde er at finde ud af præcis hvilke forsikringer du har brug for, og få tilbud fra alle forsikringsselskaber i Danmark. Har du ikke tid til den løsning, så findes der portaler hvor du kan få tilbud på fra forskellige forsikringsselskaber på det de forsikringer du efterspørger.

Alternativt kan du forsøge at se om du kan opfylde kravene til de mere specialiserede forsikringsselskaber. Det kan være Lærerstandens Brandforsikring (LB). Der skal du være lærer for at kunne blive forsikret hos dem. Det er her finten kommer, for Runa forsikring er også en del af LB, og de tilbyder f.eks. at du kan blive medlem hvis du enten er medlem af Prosa, eller har Lån og Spar bank. På den måde kan du alligevel få billig forsikring, selvom du ikke nødvendigvis er lærer. Tilsvarende alternative måder har de øvrige selskaber.

Prisen er grunden til at vælge en af de specialiserede forsikringsselskaber.

Hvordan får jeg billig bilforsikring?

Undersøg om dine forældre kan forsikre din bil i deres navn, med dig som bruger. Ikke alle forsikringsselskaber har denne ordning. Det betyder at dine forældre kan forsikre din bil på deres trin. Er de elitebilister, har du et meget billig forsikring, hvor du kan opspare anciennitet til du selv har råd til din egen forsikring.

Køber du en veteranbil, kan du få forsikringen mange gange billigere end almindelige biler. Det kræver dog du har lyst til at køre rundt i en bil der er mellem 25-40 år gammel. Det er nemlig først fra bilen runder 40 år, at du kan få en helt billig forsikring, og lavere vægt afgift, og syn hver 8. år.

Køber du en meget billig bil, kan du nøjes med at have ansvarsforsikring.

Køber du en ny billig bil, eller nyere brugt,  tilbyder f.eks. Suzuki en ekstrem billig kasko forsikring.

Den sidste finte kan du læse under billig motorcykelforsikring.

Hvordan får jeg billig motorcykelforsikring?

motorcykelforsikring

Køb den billigste veteran motorcykel (over 35 år gammel) du kan finde. Den behøver ikke kunne køre. Så tegner du en veteranmotorcykel forsikring for stilstand. Dvs. du ikke må køre på den, og så slipper du med 331 kr om året. Så optjener du anciennitet på en meget billig måde. Den dag du gerne vil have en ny motorcykel eller bil, så slipper du meget billigere i forsikring da du er godt på vej til at blive elitebilist.