Som hjemmeboende har du nydt godt af at bo helt gratis, eller du har måske betalt et lille symbolsk beløb i husleje. Det er sikkert sidste gang i dit voksenliv at du kommer til at bo så billigt. Det er også nemt at glemme hvornår på året de forskellige regninger falder. Derfor gør du dig selv en tjeneste ved at oprette et budgetskema.
Økonomi, og hvad har du råd til?
Et budget synliggør egentlig blot de indtægter og de udgifter du har, samt hvornår på året udgifterne kommer. Det kan ligge til grund for en budgetkonto. En budgetkonto giver dig muligheden for at lave en fast betaling hver måned som samlet over et år dækker alle dine faste omkostninger. Det betyder at du ikke skal lave af spaghetti og ketchup de måneder hvor der falder større regninger. Overvej om ikke også det er noget for dig. Allerede inden du flytter ind i din første bolig, så får du en masse udgifter, læs huskelisten – når du flytter hjemmefra.
For at komme i gang ligger du alle dine indtægter sammen. Det kan være SU, job, lommepenge hjemmefra, og eventuelt boligsikring. Herefter kigger du på dine faste udgifter. I nedenstående skema har jeg valgt ikke at lave en post der hedder mad, da det kræver du får prøvet det et par måneder for at se hvor meget du bruger på mad.
Eksempel på budget
Du finder en mere omfattende artikel omkring økonomi, samt et gratis budgetskema her på siden. Nedenfor er der lavet et eksempel på de indtægter og udgifter du har når du lige flytter hjemmefra. Du kan bruge dem som inspiration når du udfylder budgetskemaet.
Indtægter pr. måned efter SKAT
Løn: 3.000 kr.
SU: 4.500 kr. (Se hvad du kan få på su.dk
Boligsikring: 500 kr.
I alt 8.000 kr.
Udgifter pr. måned
Husleje, varme, vand el: 3.50 kr.
Internet, mobil: 350 kr.
Tv pakke, medielicens: 453 kr.
Forsikringer: 200 kr.
Transport: 250 kr.
Kontingenter (sport): 300 kr.
I alt 5.053 kr.
Tilovers til dig selv: 2.947 kr.
De penge du har tilovers til dig selv hver måned skal gå til alle dine fornøjelser, byture, ud og spise, koncerter, rejser. De skal selvfølgelig også dække mad, tøj og ikke mindst de uforudsete udgifter som tandlæge besøg, eller en telefon der går i stykker osv. Sørg altid for at have et beløb afsat til den type situationer. Du kan lave det som en fast post der overfører f.eks. 250 kr hver måned til en opsparingskonto.
Når du efter et par måneder finder du af hvad du bruger i måneden på mad, så kan du tilføje den post i budgettet. Derved er de resterende penge klar til at du kan bruge dem på hvad du har lyst til.